Cocktail

Kdo patří do „Velké pětky“?

Velká pětka… Že už jste to někdy slyšeli? Aby ne! Právě za těmito zvířaty se především jezdí na safari! Kdo do této formace, jejíž název zní, jako by ji tvořili neporazitelní hrdinové, patří a co ještě byste o ní měli vědět?

uvodka_1000

Kde vznikl název

White hunters, tedy „bílí lovci“, kteří našli uspokojení v lovu zvířat, pojmenovali skupinu zvířat Big Five neboli Velká pětka proto, že jde o zvířata, jejichž ulovení je pro pěšího lovce nejtěžší. Jde o slony, nosorožce, lvy, levharty a buvoly.

Slon africký

slon_1500

Kde na safari v Africe ho najdeme

Celé kolonie slonů jsou typické pro mokřady Enkongo, Narok a Olokenya v Keni. Konkrétně třeba v keňském národním parku Amboseli údajně žije na 1 500 slonů! A pokud chcete vidět výjimku, červeného slona, vydejte se do NP Tsavo v Keni, kde tato nádherná zvířata chytají barvu od písku, v němž se ráda válejí.

Dále se za slony můžete vypravit do nitra NP Lake Manyara v Tanzanii. V tanzanském národním parku Ngorongoro najdete celou Velkou pětku, tedy včetně slona afrického. Ohromná stáda slonů spatříte i v Botswaně v NP Chobe či v oblasti delty Okavanga – tam se to jimi obvykle hemží!

Zajímavá fakta

  • Slon africký je největší suchozemský savec a dorůstá až do výšky 4 metrů.
  • Sloni jsou velmi přizpůsobiví, žít mohou všude tam, kde je dostatek potravy a vody. Potkat je proto můžeme i ve vysokých nadmořských výškách.
  • Dožívá se 65-90 let.
  • Samice váží 4 tuny, samci 6-7 tun.
  • Největší zástupce tohoto druhu vážil 12 tun a měřil 3,95 metrů.
  • Sloní uši slouží k regulaci tělesné teploty – odvádí totiž přebytečné teplo, čímž organismus ochlazují.
  • Sloni žijí ve skupinách o 10-12 členech. Tvoří je samice a mláďata. V čele skupiny je dominantní samice. Samci žijí v samčích skupinách, staří samci jsou pak spíše sami.
  • Sloni se dorozumívají choboty, jimiž dovedou vyluzovat mručivý zvuk. Dorozumívají se hlavně při hledání potravy, když na ostatní členy skupiny nevidí.
  • Sloni jsou býložravci a denně snědí asi 225 kilogramů potravy.
  • V Česku můžete slona afrického vidět ve zlínské zoo a v zoo ve Dvoře Králové.

Doplňující odkazy pro získání více informací

Nosorožec dvourohý

nosoroec_1500

Kde na safari v Africe ho najdeme

Keňa je úplným rájem pro všechny, kteří chtějí sledovat nosorožce. V keňském parku Maasai Mara můžete spatřit raritu – kromě nosorožce černého je tu i nosorožec bílý, v Lake Nakuru se k nim přidá i nosorožec šedý. V druhém zmíněném parku dokonce existuje „svatyně nosorožců“, jakou jinde v Keni nenajdete.

Záruku na spatření nosorožce obvykle dává také NP Amboseli a tanzanské Ngorongoro, naopak v NP Tsavo jich žije už jen necelá stovka.

Zajímavá fakta

  • Nosorožce dvourohého často nazýváme také nosorožcem černým.
  • Hmotnost dospělých jedinců se pohybuje mezi 800-1 500 kilogramy, výška pak mezi 1,4-1,7 metru.
  • Nosorožec má velmi dobře vyvinutý sluch a čich, ale je krátkozraký.
  • Žije často samotářsky a je plachý.
  • Nosorožec dvourohý je na Červeném seznamu IUCN jako kriticky ohrožený.
  • Až 90 % nosorožců je i dnes zabíjeno pytláky kvůli přivýdělku – z rohů se vyrábí ozdobné dýky a slouží také v asijském lékařství k údajnému zvyšování sexuální potence.
  • Pro nosorožce je typické, že otrhává větvičky a listy z keřů a stromků – umožňuje mu to pohyblivý horní pysk.
  • Zatímco dříve žil nosorožec dvourohý v téměř celé subsaharské Africe, dnes ho najdeme jen v některých částech jižní Afriky.
  • Nosorožec se pase hlavně za šera nebo za tmy v noci.
  • Jeho rohy jsou tvořeny z kreatinu jako lidské nehty.

Doplňující odkazy pro získání více informací

Buvol africký

buvol_1500

Kde na safari v Africe ho najdeme

Za buvoly se vydejte třeba do keňského národního parku Maasai Mara, Lake Nakuru, kde uvidíte i celá stáda, do Amboseli a Tsavo. V Tanzanii je zárukou Lake Manyara, Serengeti či Ngorongoro, v Botswaně pak zamiřte do NP Chobe. Buvoli jsou poměrně rozšíření, proto se nebojte, že byste návštěvou některého z těchto parků udělali chybu.

Zajímavá fakta

  • Buvol má stavbu těla podobnou domácímu skotu.
  • Dosahuje výšky 1,4-1,7 m.
  • Samci váží až 900 kilogramů, samice asi polovinu.
  • Buvoli žijí ve stádu až o tisíci hlavách. Zpravidla se toto stádo ale dělí na užší skupiny s 20-30 jedinci.
  • Buvoli se pasou v noci, ve dne odpočívají.
  • Jsou schopní rychlého pohybu, běhají i rychlostí 55 km/h.
  • Svou oběť buvol napadá zezadu nebo z úkrytu, sofistikovaně. Několikrát si ji nadhodí a potom udupe kopyty.
  • Když není rozrušen a necítí se být ohrožen, sám nezaútočí – ani na člověka.
  • Mláďata přicházejí na svět po období dešťů, kdy je dost potravy.
  • Žije ve vzdálenosti až 15 kilometrů od zdroje vody.
  • Kromě buvola afrického (kaferského) existuje ještě buvol pralesní a krátkorohý.

Doplňující odkazy pro získání více informací

Lev

lev_1500

Kde na safari v Africe ho najdeme

V Keni se za lvy vydejte do NP Maasai Mara, Amboseli nebo Tsavo, kde dokonce můžete spatřit i lvy bez hřívy. Tanzanský národní park Lake Manyara zase nabízí pohled na tzv. stromové lvy, kteří žijí v korunách stromů – je to ovšem docela ojedinělý úkaz. Další oblastí, v níž lze lvy vidět, je NP Serengeti a Ngorongoro.

Zajímavá fakta

  • Lev je hned po tygrovi druhá největší kočkovitá šelma.
  • V divočině žije 10-14 let, v zajetí se dožívá i 20 let.
  • Samce poznáme jednoduše podle hřívy.
  • Čím má lev tmavší hřívu, tím je starší.
  • V období čtvrtohor žili lvi přirozeně na všech kontinentech. Dnes většina žije v Africe a část také v Indii.
  • Váha samců se pohybuje mezi 150-250 kilogramy, váha samic mezi 90-165 kilogramy.
  • Lvi se pohybují a loví zásadně ve smečkách. Nejčastější obětí jsou antilopy, zebry, pakoně, ptáci a zajíci.
  • Lví řev je slyšet až na 8 kilometrů.
  • Lev je národním symbolem v 8 zemích světa.
  • Dokáže běžet rychlostí až 81 km/h, ale jen v krátkých intervalech.

Doplňující odkazy pro získání více informací

Levhart skvrnitý

levhart_1500

Chcete-li si prohlédnout levharta, určitě se vydejte do NP Maasai Mara a Tsavo (Keňa), do Lake Manyara, Serengeti a Ngorongoro (Tanzanie).

Zajímavá fakta

  • Levhart hodně pobývá na stromě, kam si vynáší i svou potravu.
  • Váha dospělého levharta se pohybuje mezi 35-90 kilogramy u samců a mezi 26-60 kilogramy u samic.
  • Jeho největší předností je umění plížit se. Při lovu se mu to velmi hodí!
  • Umí vydávat zvuky, které znějí jako řezání dřeva nebo chraplavý lidský kašel.
  • Dokáže běžet rychlostí až 60 km/h.
  • Zvládne přeskočit délku 8 metrů a výšku 3 metrů.
  • Levhartím skvrnám se říká rozety.
  • Některé primitivní africké kmeny věří, že levhartí vousy a kosti mohou léčit nemocné lidi.
  • Levhart je notorický samotář, výjimečné skupiny tvoří samice s mláďaty nebo pár v době páření.
  • Levhart má 9 uznaných poddruhů. Další poddruhy jsou neuznané a jde převážně regionální varianty.

Doplňující odkazy pro získání více informací

Zájezdy do Afriky

13. 4. - 23. 4.
16. 11. - 25. 11.
16. 11. - 25. 11.
16. 11. - 25. 11.

Partneři

ESO travel

Vyberte si zájezd na safari v Africe od specialisty - cestovní kanceláře ESO travel.

Spolupracujte s námi

Chcete se stát partnerem tohoto webu a zviditelnit sebe a své služby?
Kontaktujte nás na e-mailové adrese
info@safarivafrice.cz

Exotické silvestrovské zájezdy k moři